Verantwoord stoken

Wat is het nieuwe stoken? Waarom is het belangrijk? En hoe kun je zelf aan de slag met Het nieuwe stoken? Dat laten we je in deze video zien. In het filmpje wordt er uitgelegd hoe je optimaal gebruik maakt van je houthaard. Dit aan de hand van de factoren die van invloed zijn op hout stoken als ook hoe je schoon, zuinig en efficiënt stookt.

Expert in duurzame houtstook

Met trots kunnen wij zeggen dat we een “Expert in duurzaam houtstoken” zijn. Wij hebben een bijzondere cursus gevold waarin ons veel geleerd is wat betreft houtkachels en hoe je hier op een milieuvriendelijke en verantwoorde manier mee kan stoken. Heeft u vragen over rookoverlast, houtsoorten, schoorsteenkanalen of hoe je op een verantwoorde manier kunt stoken? Neem dan gerust contact met ons op!

12 stooktips voor houtkachel en open haard:

 1. Stook alleen droog hout. Vochtig hout brandt niet goed en dat geeft extra veel rook en fijnstof. Zelf hout hakken? Droog het hout dan minstens 2 jaar. Het hout is droog als het gebarsten is of als de bast loslaat.
 2. Gebruik nooit geverfd of geïmpregneerd hout: bij verbranding komen zware metalen vrij. Ook (spaan)plaat is uit den boze vanwege de lijm die erin zit.
 3. Stook geen papier en karton. Het geeft veel rook en vliegas en is daarom zelfs verboden als brandstof.
 4. Heb je een allesbrander? Neem dit woord niet letterlijk: je mag er niet alles in verbranden (geen plastic, afval, geverfd hout enzovoort). Gebruik ook hiervoor alleen onbewerkt, droog en schoon hout.
 5. Stook niet bij windstil of mistig weer: de rook blijft dan hangen en kan plaatselijk veel luchtvervuiling veroorzaken. Op de Stookwijzerkun je zien wanneer je beter niet kunt stoken.
 6. Gebruik haardhout met het FSC- of PEFC-keurmerk.Dat garandeert dat het uit verantwoord beheerd bos komt.
 7. Wordt het binnen te warm met de houtkachel aan? Stook dan met minder hout en zet even een raam open. Schuif niet de luchttoevoerklep dicht (‘smoren’): het hout verbrandt dan niet volledig waardoor er extra veel schadelijke stoffen ontstaan.
 8. Zet de luchttoevoer in de kachel helemaal open, net als de klep in de schoorsteen. Dat zorgt voor betere verbranding en dus minder schadelijke stoffen (zoals PAK’s en koolmonoxide).
 9. Houd ventilatieroosters tijdens het stoken open (of zet een raampje open). Het vuur kan dan zuurstof aantrekken en de rook kan via de schoorsteen afgevoerd worden.
 10. Controleer of je goed stookt: een goed vuur heeft gele, gelijkmatige vlammen en je ziet bijna geen rook uit de schoorsteen komen. Oranje vlammen en donkere rook geven aan dat de verbranding niet goed is: zorg dan voor voldoende luchtaanvoer.
 11. Laat de schoorsteen minstens één keer per jaar goed vegen.
 12. Stook niet iedere dag en zeker niet langer dan 4 uur op één dag. Zo blijf je vrienden met de buurt.