FAQ

In onze FAQ-sectie vindt u antwoorden op veelgestelde vragen over openhaarden, installatie, onderhoud en meer. Krijg snel de informatie die u nodig heeft om weloverwogen beslissingen te nemen. Uw openhaardexpertise begint hier.

Ja, een elektrische haard kan voor u een uitstekende en comfortabele oplossing zijn. Maar ook voor de plaatsing van een gasgestookte haard of kachel is bijna altijd wel iets te bedenken. Vraag voor uw specifieke situatie advies aan een van onze medewerkers.

 

Ja, dat is zeker verstandig want een schoorsteen dient niet alleen in uitstekende staat te zijn om brandgevaar te voorkomen, ook de diameter, hoogte, aantal bochten, etc. zijn van belang om de haard of kachel goed te laten functioneren.

Een gashaard heeft net als elk ander verbrandingstoestel jaarlijks een onderhoudsbeurt nodig.

Een echte allesbrander bestaat niet!! Stooktoestellen dienen altijd gestookt te worden met de daarvoor geëigende brandstof. Een openhaard is een houtgestookt niet afsluitbaar verbrandingstoestel. De moderne (gesloten) toestellen kenmerken zich door een hoger rendement en een lagere uitstoot van schadelijke stoffen.

HOUT GESTOOKT

De charme van een echte op hout gestookte openhaard is ongeëvenaard. Het knappende vuur en de typische reuk zijn een bijzondere belevenis. Er is een groot aanbod van open haarden passend bij elk interieur. Indien u hiervoor kiest dient u rekening te houden met een paar eisen ten aanzien van de installatie. Zo is een royaal schoorsteenkanaal noodzakelijk voor een optimale trek. In woningen met mechanische ventilatie of een open keuken met afzuigkap moet gezorgd worden voor voldoende aanvoer van lucht bij de haard. Het rendement van een echte openhaard is niet zo hoog. Indien u meer warmte wilt kunt u beter kiezen voor een haard met een glasruit of een vrijstaande houtkachel.

 

Een inbouwhaard is een houthaard voorzien van een glasdeur die in een bestaande schouw of nieuw te bouwen schouw wordt ingebouwd. Er zijn vele modellen in diverse formaten en designs. Zowel klassiek als modern. De haarden zijn voorzien van draaideuren of liftdeuren zodat de binnenzijde van de ruit gemakkelijk kan worden schoongemaakt en de as kan worden opgeruimd. Het rendement van dit soort haarden ligt een stuk hoger dan van de volledig open versies. Het rendement kan in de meeste gevallen verder worden verhoogd door de installatie van ventilatoren.

Een houtkachel is een afsluitbaar stooktoestel dat los geplaatst kan worden en aangesloten dient te zijn op een rookkanaal. De techniek van houtkachels heeft de laatste jaren een grote ontwikkeling doorgemaakt. Het rendement is gestegen en de uitstoot van kwalijke stoffen is teruggedrongen. Houtkachels zijn vaak voorzien van grote panoramische ruiten zodat het vlammenspel optimaal te zien is. Verder zijn in een moderne houtkachel allerlei technische snufjes verwerkt om het rendement te verhogen (soms tot boven de 80 procent). Niet alleen een sfeermaker dus maar ook een echt verwarmingstoestel.

Massieve speksteenkachels slaan de warmte op in het speksteen en geven deze warmte dan heel langzaam weer af aan de omgeving. Ze zijn bij uitstek geschikt om lang achtereen te stoken of zelfs continue te branden. Ze produceren een maximum aan stralingswarmte en een minimum aan convectiewarmte. Ze wegen al snel meer dan 250 kilo en worden ter plaatse uit diverse delen opgebouwd. Er is een grote variëteit aan modellen en capaciteiten. Voor de verwarming van één kamer tot het verwarmen van een compleet huis.

GAS GESTOOKT

Een gashaard met open verbranding haalt de verbrandingslucht uit het vertrek waarin hij staat opgesteld. Een dergelijke haard mag in Nederland, conform het bouwbesluit, niet zonder meer geplaatst worden. In een huis voorzien van mechanische ventilatie of een open keuken is een gesloten toestel aan te bevelen. Indien u toch de charme van een open vuur wilt kan dit onder bepaalde voorwaarden. Veelal moet er een pijp worden aangelegd vanuit buiten tot vlakbij de haard om een goede luchtvoorziening en probleemloze werking te garanderen. Ook is altijd een verticaal afvoerkanaal nodig. Het rendement van een open systeem ligt op circa 25%.

 

Via een dubbelwandig kanaal worden rookgassen van het toestel afgevoerd en verbrandingslucht aangevoerd. De haard of kachel is qua luchtvoorziening dus volkomen afgesloten van de woonkamer. Het grote voordeel is dat u geen schoorsteen nodig heeft omdat dit systeem kan werken met een eenvoudige muur- of dakdoorvoer. Dit maakt de plaatsing van een haard een stuk flexibeler, gemakkelijker en dus ook goedkoper. Bovendien kan een dergelijke haard ook probleemloos in een woning met mechanische ventilatie of een open keuken met afzuigkap worden geplaatst. Het rendement van een dergelijke haard ligt al snel boven de 70%. Het is dus niet alleen gemakkelijk en mooi maar geeft ook aangename warmte.

Een gasblokkenvuur is een gasverbrandings unit die in een open haard wordt geplaatst. De unit bestaat uit een brander, een gasregelblok met gasaansluiting en een set natuurgetrouw keramische houtblokken. Voor de verschillende afmetingen van open haarden is altijd een gasblokkenvuur verkrijgbaar, dat daar perfect in past. Tegenwoordig zijn deze gasblokken zelfs met afstandsbediening leverbaar voor optimaal bedieningsgemak.

Dit zijn los geplaatste toestellen die veelal op pootjes of een sokkel rusten. Deze gaskachels zijn vrijwel altijd voorzien van een glazen front en zowel in open- als gesloten verbranding leverbaar. Bij open verbranding heeft u een verticale afvoerpijp via het dak nodig. Bij gesloten verbranding kunt u ook werken met een muurdoorvoer. Doordat ze niet zijn ingebouwd geven ze een lekkere stralingswarmte. Er is een grote keuze uit klassieke en moderne toestellen in diverse vermogens. Het plaatsen is vaak eenvoudiger dan bij inbouwhaarden omdat er geen bouwkundige werkzaamheden nodig zijn. 

ELEKTRISCH

De laatste jaren zijn ook elektrische haarden sterk in opkomst. De moderne typen geven een zeer levendig en levensecht “vlammenspel” en geven bovendien ook nog warmte. Het voordeel is, dat ze geen schoorsteen of rookkanaal nodig hebben. Plaatsen, stekker in het stopcontact en klaar is Kees. Desalniettemin worden ook deze toestellen vaak weer ingebouwd in een passende schouw of schoorsteenmantel om zo toch een sfeervol middelpunt van het interieur te zijn.