Kachels, haarden of toch centrale verwarming?

Kachels, haarden of toch centrale verwarming?

Elke woning heeft verwarming nodig. Zeker in de winterdagen is er niets prettiger dan de warmte te voelen die door je huis heen stroomt en de kou buiten houdt. Er zijn tal van verschillende mogelijkheden om je woning te voorzien van een dergelijke warmtebron.

Zoveel stijlen, zoveel keuzes

Afhankelijk van de sfeer die je in je woning wilt brengen, kun je kiezen voor een haard of kachel die gelijk de blikvanger wordt in het interieurs design. Alleen hierin al zijn veel verschillende modellen en soorten om uit te kiezen. Ben je meer praktisch ingesteld dan kan de gangbare centrale verwarming wellicht alsnog eerder je keuze zijn. Voordat je een beslissing neemt, loont het om een goede overweging te maken van de voor- en nadelen van elk type verwarming. Zo kom je misschien zelfs op ideeën waar je eerder niet aan had gedacht.

De welbekende Centrale Verwarming

Centrale verwarming is de meest gebruikelijke vorm van verwarming in woningen. Het is centraal geregeld vanuit de Cv-ketel en de warmte verspreid zich via buizen naar radiatoren die in elk afzonderlijke ruimte zijn geplaatst. Een ingenieus systeem die voldoende warmte genereerd en waar je knus tegenaan kunt staan om verder op te warmen. Daarentegen kan het design van radiatoren niet geheel je smaak zijn en kan de aanblik je mogelijk zelfs storen. Radiatoren nemen relatief veel ruimte in beslag en als de look je niet aanstaat, kan dit je wellicht voor een andere warmtebron doen kiezen.

Haarden of kachels voor meer sfeer

Alhoewel haarden of kachels ook zeker ruimte innemen, kan de vorm en het gevoel wat erdoor wordt gecreëerd dit feit overwinnen. Met een kachel of haard zie je waar de warmte vandaan komt en geeft het een knus en huiselijk gevoel. Het wordt op zichzelf een centraal punt waar je gezinsleven bij elkaar komt en je heerlijk kunt genieten van het kijken naar de vlammen en het geluid dat erdoor ontstaat. Het brengt mogelijk wel, afhankelijk van het model dat je kiest, meer werk met zich mee. Het vergt meer onderhoud, aandacht en inzet om een haard of kachel optimaal te laten functioneren. Ook kunnen er periodiek meer kosten mee gemoeid zijn.

Het gevoel spreekt

Het hangt helemaal af van je verwachtingspatroon en verlangens welk type verwarming je het meest zal aanspreken. Vind je de aanblik minder belangrijk en richt je je praktisch gezien puur op het verwarmingselement dan is een centrale verwarming ideaal. Hecht je meer waarde aan sfeer, knusheid en uitstraling dan kun je je oriënteren in de mogelijkheden tot het plaatsen van een haard of kachel. Of je nu modern kiest of meer landelijk gericht bent, voor elke uitstraling zijn er tal van opties. Laat ook dan je gevoel spreken.