Hoe steek je nou precies een houtkachel aan?

Het aansteken van een houtkachel ziet er altijd heel makkelijk uit. Vaak steek je de kachel aan met behulp van een stapel kranten en aanmaakblokjes. Deze manier is totaal niet milieuvriendelijk!  Hierdoor verbruik je niet alleen onnodig veel hout, maar ook verbrandt je niet al het hout en creëert u een vieze rook. Hiermee vervuil je het milieu en veroorzaakt je in veel gevallen stankoverlast bij uw buren.

In Zwitserland is er onderzoek gedaan naar op welke manier je het milieuvriendelijkst de houtkachel aan kan steken. Deze manier van stoken wordt dan ook de ‘Zwitserse methode’ genoemd, dit staat ook bekend als de ‘omgekeerde methode’.

Hoe gaat Zwitsers stoken in zijn werk?

Deze Zwitserse manier van stoken kunt u het beste vergelijken met een brandende kaars. Deze kaars brandt ook van boven naar beneden. In de onderstaande stappen leggen wij je stap voor stap uit hoe je de kachel op de Zwitserse manier kunt aansteken. Het is altijd belangrijk dat, voordat u de kachel aansteekt, de klep en luchttoevoer in het rookkanaal volledig open hebt staan.

Stap 1. Vul de bodem met hout, om te beginnen vult je de bodem van de kachel met schoon en droog hout. Pak voor de bodem altijd wat grotere houtblokken.

Stap 2. De opbouw, bouw de toren verder op met kleinere stukken hout. Heeft je voldoende ruimte in de kachel? Maakt dan een stapel hout zoals is aangegeven bij foto nummer 2. Ga hiermee door totdat de kachel is gevuld zoals in de handleiding van de kachel is aangegeven. Maak de bovenkant af met aanmaakhout (in de lengte en breedte) en zorg dat er voldoende ruimte is.  Leg onder de laag aanmaakhout het aanmaakblokje.

Stap 3. Aanmaken, gebruik voor het aansteken van het aanmaakblokje een lange aansteker of lange lucifers.

Stap 4. De kachel brand, bij de meeste kachels wordt aangeraden de eerste paar minuten de deur een klein beetje open te laten voor extra zuurstoftoevoer.

Laat tijdens het branden de luchttoevoer altijd open staan. Als de vlammen zijn verdwenen en het hout veranderd is in as, is het tijd om de kachel weer bij te vullen. Zet voor het bijvullen de afvoer in de meest gunstigste stand. Open daarna voorzichtig de deur of deuren van de houtkachel. Doe dit echt voorzichtig anders vliegt het as je om de oren…